Alles in deze route is adembenemend en onverwacht. Zoals de ontwapenende wijsheid van kinderen in de muzikale vertelling ‘Dear professor Einstein’ door het Nederlands Kamerkoor, of de verbluffende muzikaliteit van bepaalde dieren, uitgelegd door professor Henkjan Honing.
wilfried de jong vangt de spirit van einstein in een explosie van creativiteit en rebellencollectief Pynarello brengt een benefietconcert van Einstein opnieuw tot leven.
Einsteins benefietconcert
881 Fifth Avenue: op dit adres in de New York organiseerde wetenschapper Albert Einstein in 1934 een benefietconcert voor zijn collega’s die in Nazi-Duitsland moesten achterblijven. SNAAR vond het programmaboekje terug en brengt deze avond samen met de musici van Pynarello, artistiek leider Merel Vercammen, Oskar Back-prijswinnares Emma Rooijakkers en jong talent uit Oekraïne opnieuw tot leven. De muziek van Bach, Beethoven en Mozart die Einstein destijds speelde wordt gekoppeld aan dit specifieke moment in de geschiedenis. Eveline van Rijswijk (Universiteit van Nederland) vertelt. Dit avondconcert is de feestelijke afsluiter van SNAAR Festival!
Pynarello
Merel Vercammen – viool
Emma Rooijackers - viool (prijswinnares Oskar Back vioolconcours)
Anastasiya Bogodistaya - piano (jong talent uit Oekraïne)
David Jansen - clavecimbel
Eveline van Rijswijk - presentatie
Met o.a.:
Bach - Concert voor twee violen
Beethoven - uit Pianotrio op. 70/2: II. Allegretto
Mozart - Strijkkwartet KV387 in strijkorkestbewerking door Pynarello
“The secret to creativity is knowing how to hide your sources”, aldus Albert Einstein. Tijdens dit concert laten musici hun creativiteit de vrije loop, gebaseerd op input vanuit het publiek én improviseren ze gebaseerd op muzikaal materiaal van Einsteins favoriete componisten. Een explosie van creativiteit met Wilfried de Jong als presentator.
Wilfried de Jong – presentatie
Wilco Oomkes – accordeon
Bart Wijtman - contrabas
Farid Sheek – percussie
Marc Alberto - saxofoon
Regelmatig verwonderen wij volwassenen ons over de vragen die kinderen stellen. Ze gaan over de meest basale fenomenen uit het dagelijks leven, maar soms zijn de vragen eigenlijk diep filosofisch. Waarom stellen wijzelf die vragen niet meer?
Albert Einstein vond het zelf gek dat mensen hem als ‘genie’ bestempelden. Waarom? Omdat hij geloofde dat hij gewoon nieuwsgieriger was dan anderen en vooral bezig was met antwoorden zoeken op vragen die volwassenen niet meer stelden sinds ze hun kindertijd voorbij waren. Tijdens SNAAR festival zingt het Nederlands Kamerkoor samen met de jonge talenten van NKK NXT en vijf muzikanten een gloednieuwe kameropera van Mathilde Wantenaar, gebaseerd op briefwisselingen tussen Einstein en kinderen. Een ode aan de nieuwsgierigheid en aan het wonderlijke toeval dat in ieders leven een rol speelt.
Mathilde Wantenaar – Dear professor Einstein
Nederlands Kamerkoor & NKK NXT
Boudewijn Jansen – dirigent
Merel Vercammen – viool
Lotus de Vries – altviool
Kalle de Bie – cello
David Murray – contrabas & basgitaar
Ramon Lormans – vibrafoon
Willem Bruls – libretto
Yannick Verweij en Kenza Koutchoukali – vormgeving
Hoogleraar Henkjan Honing (schrijver van het boek Aap slaat maat) doet op spannende wijze verslag van zijn fascinerende onderzoek over muzikale dieren. Met kakelverse muziek door compositiestudenten van het Conservatorium van Amsterdam, uitgevoerd door de geweldige pianist en Liszt-prijswinnaar Mengjie Han!
Henkjan Honing – curator & presentator
Mengjie Han – piano
Muziek: nieuw werk van Jasmine Karimova, Lisa Weyrauther, Jasper de Bock (wereldpremières)